+48 881 512 212, +48 (25) 675 49 35 urle@caritas.pl

WOLNOŚĆ NA KRAWĘDZI

ZAJĘCIA Z PROFILAKTYKI ZACHOWAŃ RYZYKOWNYCH I UZALEŻNIEŃ W SZKOŁACH POWIATU WOŁOMIŃSKIEGO

31 marca 2021 r. Caritas Diecezji Warszawsko Praskiej we współpracy z Powiatem Wołomińskim realizuje zadanie publiczne w zakresie Oświata i wychowanie konkurs Wspieranie inicjatyw edukacyjnych – wykłady, cykliczne spotkania. W ramach zadania są prowadzone zajęcia z profilaktyki zachowań ryzykownych i uzależnień w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych na terenie powiatu wołomińskiego. Program zatytułowany Wolność na krawędzi przewiduje zajęcia warsztatowe z uczniami i rodzicami a także zorganizowanie konkursu i przeglądu krótkich, amatorskich filmów przygotowywanych przez młodzież na temat profilaktyki uzależnień. Wartość projektu wynosi 50.175 zł, z czego kwota dotacji wynosi 44.975 zł. Projekt będzie realizowany do grudnia 2021 r.

ZAPRASZAMY UCZNIÓW, NAUCZYCIELI, SPOŁECZNOŚCI SZKOLNE I RODZICÓW DO UDZIAŁU W OTWARTYM KONKURSIE FILMIKÓW

przygotowanych na telefonie komórkowym na temat profilaktyki używania szkodliwego alkoholu, narkotyków i uzależnień behawioralnych.

REGULAMIN KONKURSU

1. Przygotuj autorski scenariusz krótkiego filmiku nagrywanego telefonem.
  2. Materiał powinien być poświęcony tematyce profilaktyki uzależnień od substancji psychoaktywnych lub behawioralnych. Może też poruszać temat bezpieczeństwa w sieci.
  3. Filmiki mogą obejmować zagadnienia takie, jak: postawy asertywne, postawy awersyjne względem używek, zasady zdrowego stylu życia, sposoby dbania o swoje zdrowie psychiczne, przestrogi przed zagrożeniami związanymi z bezpośrednim kontaktem z używkami lub przed nierozważnym korzystaniem z multimediów.
    To tylko przykłady! Temat konkursu jest bardzo szeroki.
  1. Rodzaj nagrania:
    – filmik z fabułą i rolami odgrywanymi przez młodzież;
    – wywiad;
    – reportaż;
    – teledysk;
    – itp.
  1. Filmik może być autorstwa jednej osoby, rodziny lub zespołu – np. grupy klasowej lub szkolnej;
  2. Czas trwania filmiku: 1-5 minut;
  3. Filmik weźmie udział w konkursie z nagrodami dla laureatów;
  4. Filmik – pracę konkursową –  przesyłamy do 15 listopada 2021;
  5. Filmiki ze wskazaniem autora i danych kontaktowych autora lub opiekuna klasy przesyłamy jako plik audio-video na adres: profilaktyka.uzaleznien@caritas.pl  lub dostarczamy na pendrive do Ośrodka Caritas, ul. Stanisława Augusta Poniatowskiego 2; 05-281 URLE z dopiskiem: KONKURS tel. 25 675 49 35; kom. 881-512-212

Uczestnicy konkursu zostaną zaproszeni w grudniu 2021 r. do Ośrodka Caritas w Urlach na przegląd filmików, wręczenie nagród dla twórców filmików oraz 2-godzinny warsztat dla uczestniczącej młodzieży – młodych liderów profilaktyki uzależnień.

Warto bo…

– konkurs objęty patronatem znanej i medialnej osoby
– każdy uczestnik zostanie zaproszony na Galę Finałową
– nagrody